Yleiset juotetut levylämmönvaihtimet
- 2021-11-15-
Yleisiä tyyppejäjuotetut levylämmönvaihtimet
Juotettu levylämmönvaihdin on uudentyyppinen lämmönvaihdin, joka koostuu sarjasta aallotettuja metallilevyjä. Kunkin levyn väliin muodostetaan ohut suorakaiteen muotoinen kanava ja lämmönvaihto tapahtuu puolilevyn läpi. Verrattuna perinteisiin vaippa-putkilämmönvaihtimiin, sen lämmönsiirtokerroin on paljon suurempi samalla virtausvastuksen ja pumpun tehonkulutuksella, ja sillä on taipumus korvata vaippa-putkilämmönvaihtimia soveltuvalla alueella.
Väliseinätyyppinen lämmönvaihdin, jonka lämmönsiirtopinta koostuu levyistä. Tämän tyyppisellä lämmönvaihtimella on kompakti rakenne ja suuri lämmönsiirtoalue tilavuusyksikköä kohti. Päätyypit ovat:
(1) Kierrelevylämmönvaihdin on valmistettu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä, joiden välillä on tietty etäisyys. Kylmät ja kuumat nesteet virtaavat metallilevyjen molemmilla puolilla olevissa spiraalikanavissa. Tällaisella lämmönvaihtimella on korkea lämmönsiirtokerroin, suuri keskimääräinen lämpötilaero, alhainen virtausvastus, eikä sitä ole helppo skaalata; mutta sitä on vaikea ylläpitää, ja käyttöpaine on enintään 2 MPa.
(2) Tasalevylämmönvaihdin kootaan vuorotellen päällekkäin aallotettuja levyjä ja tietyn muotoisia tiivisteitä tiivistämällä ja kiinnittämällä ne kehykseen. Kylmät ja kuumat nesteet virtaavat vastaavasti aallotetun levyn molemmilla puolilla olevien virtauskanavien läpi ja vaihtavat lämpöä levyjen läpi. Aaltopahvilevyt lävistetään yleensä ruostumattomasta teräksestä, alumiinista, titaanista, molybdeenistä ja muista ohuista levyistä, joiden paksuus on 0,5-3 mm. Tasalevylämmönvaihtimen etuna on korkea lämmönsiirtokerroin, helppo purkaa ja pestä, ja levyjä voidaan lisätä tai poistaa lämmönsiirtoalueen säätämiseksi. Käyttöpaine on yleensä enintään 2 MPa ja käyttölämpötila enintään 250 °C.
(3) Levylämmönvaihdin koostuu lämmönvaihtolevynipusta, joka on suljettu keräyslaatikkoon, jossa on kylmän ja kuuman nesteen tulo- ja poistoaukot. Levynippu muodostetaan limittämällä vuorotellen litteitä levyjä ja aallotettuja ripoja sekä juottamalla ja kiinnittämällä ne. Kylmät ja kuumat nesteet virtaavat levyn molemmin puolin lämmön vaihtamiseksi. Rivat lisäävät lämmönsiirtoaluetta, lisäävät nesteen turbulenssia ja parantavat laitteistoa. Levylämmönvaihtimella on erittäin kompakti rakenne, hyvä lämmönsiirtovaikutus ja työpaine voi saavuttaa 15 MPa. Sen valmistusprosessi on kuitenkin monimutkainen, virtauskanava pieni ja sisäistä vuotoa ei ole helppo korjata, joten se rajoittuu puhtaisiin syövyttämättömiin nesteisiin, kuten ilmanerotukseen tarkoitettuihin lämmönvaihtimiin.